İş Sağlığı ve Güvenliği

İş sağlığı ve güvenliği tüzük ve kanunlarla çalışan personellerin ve işletmelerin iş süreci boyunca korunmasını inceleyen ve uygulayan bir bütündür.

Bir işletmede işçilerin iş kazalarına maruz kalmaması için işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği uygulanmalıdır. Tüm sektörde çalışan personellerin sağlığını, psikolojisini, sosyal ve fiziksel olarak en üst seviyeye taşımak, çalışma alanlarını ve üretim araçlarını yönetmeliğe uygun en sağlıklı şekilde kullanılabilir hale getirmek, çalışanları zararlı maddelerden ve etkilerden korumak üzere kurulmuş bir tıp dalıdır iş sağlığı ve güvenliği.

İş sağlığı ve güvenliği işletmede çalışanların maruz kaldıkları sağlık sorunları ve mesleki risklerin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi için uygulanmaktadır.

İş güvenliğinin önemi nedir ?

Ülkemizde hızla gelişen sanayi ve teknoloji iş aletlerini gün geçtikçe otomatikleştirip ağırlaştırmaya başlamıştır. Makinalar ve iş aletlerinin geliştirilmesinde kullanılan ve günümüzde büyük öneme sahip olan teknoloji bazı sorunlar oluşturmaya da başlamıştır. Ağır makinaların kullanımı ve elektronik makinaların kullanımına uyum sağlayamama gibi sorunlar işçilerin hayatını ve sağlığını zaman zaman riske atmaktadır. İşçiler ve işveren iş güvenliğini işletmede sağlamazsa işçilerin hayatları ve sağlıkları tehlike altında ilerler.

İş sağlığı ve güvenliği uygulaması gerçekleşen işletmelerde personellerinde sağlığını koruması için baret, gözlük gibi iş aletlerini kullanmaları gereklidir.

İşçi sağlığını olumsuz yönde etkileyen faktörler

Gereğinden fazla sıcak, kirli veya soğuk ortamlarda çalışmak. Yetersiz ışıklandırma veya fazla ışıklandırma. İnsan bedenini, gözü, kulağı yoğun olarak yoran işler. Ara veya molaların az olması işçinin verimini ve isteğini düşürür. Vardiyalı çalışan işletmelerde personellerin uyumsuzluğu-alışamaması. Ağır çalışma şartları veya fazla gürültü.

İş sağlığı ve güvenliği’nin ilgi alanları

İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenin yükümlülükleri İş sağlığı ve güvenliği konusunda işçilerin yükümlülükleri İş sağlığı ve güvenliği konusunda devletin yükümlülükleri İş sağlığı ve güvenliği kurulları İşyeri sağlık birimleri ve işyeri hekimliği Çalışma hayatında çocuk işçilerin korunması Çalışma hayatında kadın işçilerin korunması

 

Fotoğraf Galerisi